Ahad, 3 Februari 2013

Makkah View : Pembesaran Masjidil Haram




   Assalamualaikum, Bismillah, Cerita sana, cerita sini, sampai terlupa nak cerita balik tempat yang suci, masjidil haram, korang mesti nak tahu serba sedikit perkembangan terbaru rumah Allah ini, apa yang telah kerajaan saudi lakukan, korang mesti sayang dengan rumah Allah ini dan rindu nak datang kepadanya, jadi Rif nak kongsi gambar-gambar yang sempat Rif ambil, pembesaran Masjidil Haram, nak tengok untuk melepas rindu, ada 9 gambar :-


Anda boleh saksikan, dibahagian kanan yang penuh dengan kren, itu bahagian safa dan marwa.



Di bahagian luar.


Banyak laluan yang di tutup, jadi Rif terpaksa mengambil secara jauh.


Hotel-hotel kecil dan bertaraf 4 bintang ke bawah, habis di runtuhkan.


Berbagai peralatan yang digunakan/


Di belakang ade hotel yang tidak diruntuhkan, kerana hotel 5 star. 


Di antara hotel-hotel yang bakal menjadi mangsa.


Barang-barang atau alat-alat yang masih boleh di pakai dibawa keluar.


Kawasan jalan besar pun tidak terkecuali..

Itulah serba sedikit tentang Masjidil Haram, mudah-mudahan makin ramai manusia yang akan datang dan mendapat manfaat di atas pembangunan membesarkan masjid ini. wassalam

R/p : Sedih bila banyaknya kesan-kesan bersejarah yang menjadi korban sama diatas pembesaran Masjidil Haram, Rasulullah, mana lagi diri kami ingin mencari kesan sejarah mu, lebih 200 kesan sejarah telah di robohkan, semoga dengan adanya kaabah dan kesan-kesan sejarah yang masih tinggal, pandai kami untuk memanafaatkannya, menghayati dan meningkatkan roh kami....

8 ulasan:

  1. nak wat pembngunan lagi ker at sne...?????

    BalasPadam
  2. rindu rasanya nak pergi sana lagi...tapi entah bila...

    BalasPadam
  3. biasanya, setiap pemerintah yang berkuasa terhadap tanah haram,mesti mahu membesarkan masjidil haram. dalam masa yang sama, umat islam dah terlalu ramai, ini bertujuan untuk memudahkan jemaah.

    bagi yg rindu tu, kumpul-kumpullah duit ye, nak seribu daya, x nak seribu dalih, hehehe XD.

    BalasPadam
  4. Luaskn lg..supaya lg ramai org leh solat,walaupn d luar masjd. Pengalaman yg agak sush nk lupe,kte solat kt dpn escalator toilet,jemaah dh penuh,xleh nk solat brdiri,trpakse solat duduk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada maksud tuhan, tu mesti datang time azan bekumandang, cuba datang setengah jam sebelum azan, barulah x sembahyang kat escalator toilet, hehehe, mudah2an x ada lagi yg kena sembhyag kt escalator toilet, pasal masjid dh besar, XD

      Padam
  5. tapi aku sayag kat banguna2 yang bersejarah tuh terutama part bangunan bangunan majid yang ori n masjid2 lama mcm masjid sy umar sy.abu bakar sy.ali n lainnya

    BalasPadam
  6. rasanya seumur saya tdk terlupakan yg namanya enak d.sana

    BalasPadam
  7. H.A.Muis Lallo20 Jun 2013 6:52 PG

    but teman ku kloter 20 gowa sul sel thn 2007/2008 yg sempat membaca yo kt sama sama umrah dong

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...